right-logo

جستجو

main-logo

  • تلگرام
  • اینستاگرام

تکنولوژی سمعک

pic02سمعك يك وسيله تقويت كننده صوت است. اما اگر فقط صدا را تقويت كند كارآيي آن بسيار محدود خواهد بود. كم شنوايي ها منحصر به فرد هستند و از فردي به فرد ديگر تغيير مي كنند. برخي افراد در شنيدن صداهاي زير مشكل دارند در حاليكه برخي ديگر در شنيدن صداهاي بم. همچنين سطح شدتي كه فرد در آن احساس راحت شنيدن مي كند از فردي به فرد ديگر متغير است. بنابراين با توجه به شرايط و ويژگي هاي هر فرد، نوع و شكل كم شنوايي وي لازم است كه سمعكي متناسب برايش انتخاب شود.

در سمعك هاي پيشرفته ازفن آوري برنامه ریزی سمعك استفاده شده است. نتايج آزمايش هاي شنوايي وارد كامپيوتر مي شود و شنوايي شناس با استفاده از نرم افزارهاي خاص، سمعك را مطابق با نياز بيمار تنظيم مي كند. اين نوع سمعك ها اغلب شامل سمعكهاي قابل برنامه ريزي و يا سمعكهاي قابل برنامه ريزي ديجيتال هستند.

سمعك هاي پيشرفته تر شامل سمعكهاي كاملأ ديجيتال هستند، اين سمعكها را با كامپيوتر تنظيم و برنامه ريزي مي كنند و حاوي يك ريز پردازنده(ميكروپروسسور) مي باشند. در سمعك هاي ديجيتال صدا به كدهاي ديجيتال تبديل مي شود. سپس اين كدها مطابق با نياز فرد مورد پردازش قرار مي گيرند و سپس كدهاي ديجيتالي پردازش شده به صورت صدا در آمده، توسط فرد شنيده مي شود توانايي پردازش صدا به اين شكل فقط با ريزپردازنده و پردازش ديجيتالي صوت امكان پذير مي شود.

پردازش سيگنال به صورت خودكار:

در سمعك هاي پيشرفته با توجه به شرايط و صداهاي محيطي، ولوم سمعك به صورت خودكار طوري تنظيم مي شود كه گفتار قابل شنيدن شود و صداهاي اضافي محيطي كاهش پيدا كند. صداهاي آرام تقويت مي شوند و صداهاي بلند مقدار بسيار كمي تقويت مي شوند و يا اصلأ تقويت نمي شوند. به اين ترتيب در چنين سمعكهايي خروجي سمعك در سطح راحت توسط فرد شنيده مي شود و استفاده از تغييرات دستي مثلأ كم يا زياد كردن ولوم سمعك مورد نياز نخواهد بود.

كنترل فيدبك سمعك /Feed back management

فيدبك عبارت است از سوت و يا صداهاي وزوز مانندي كه سمعك توليد مي كند و موجب آزار فرد مي شود. در فن آوري تنظيم فيدبك، اين امكان وجود دارد كه فرد استفاده كننده از سمعك ، تقويت مناسبي را در فركانسهاي بالا دريافت كند بدون آنكه سمعكش فيدبك كند.

فركانس هاي بالاي گفتار اطلاعات مربوط به وضوح گفتار را منتقل مي كنند. در سمعكهاي معمولي غير پيشرفته مي توان با كم كردن ولوم ميزان فيدبك سمعك را كاهش داد اما اين كار باعث مي شود كه فرد فركانسهاي بالا را به خوبي دريافت نكند و بنابراين گفتار فرد مقابل وضوح خوبي نداشته باشد.

در سمعک های مدرن برای حذف فيدبك، دائمأ صداي ورودي چك مي شود و سمعك طوري تنظيم مي شود كه بدون اينكه بهره كم شود فيدبك به حداقل برسد.

كنترل نويز و صداهاي اضافي:

شايع ترين شكايت افراد استفاده كننده از سمعك اين است كه در محيطهاي پر سر و صدا(نويز) به خوبي نمي شنوند. مي توان سر و صداهاي اضافي در رستوران را مثال زد. در سمعك هاي جديد كه از برنامه هاي كامپيوتري پيچيده استفاده مي شود، دائمأ صداي ورودي كنترل مي شود و مشخص مي شود كه ميزان نويز محيط چقدر است سپس به طور خودكار و با توجه به دستورالعملي كه در ريزپردازنده تنظيم شده است ميزان نويز در ناحيه فركانسي خاص كاهش پيدا مي كند، به اين ترتيب فرد استفاده كننده از سمعك در محيطهاي پر سر و صدا و نويزي بهتر مي تواند به گفتار ديگران گوش دهد.

فن آوري ميكروفون هاي جهتي (Dirctional Technology)

فن آوري ديگري كه درك گفتار در محيطهاي پر سر و صدا و نويزي را بهبود مي بخشد،در ميكروفون هاي جهتي بر صداهاي مطلوبي كه از روبرو مي آيند تمركز مي شود و صداهايي كه از پشت سر و طرفين فرد مي آيند و جزء صداهاي مزاحم محسوب مي شوند كاهش پيدا مي كنند. به اين ترتيب فرد مي تواند گفتار فرد مقابل را با وضوح بالاتري دريافت كند. در جديدترين ميكروفون هاي جهتي به طور خودكار نويز كاهش پيدا مي كند و گفتار فرد مقابل بهتر شنيده مي شود.

چند برنامه براي موقعيت هاي شنيداري مختلف:

داشتن چند برنامه در سمعك اين امكان را براي فرد استفاده كننده از سمعك فراهم مي آورد كه مطابق با موقعيت شنيداري موجود برنامه مربوطه را انتخاب كند. براي مثال مي توان برنامه هاي مختلفي براي موقعيتهاي متنوعي مثل صحبت كردن با تلفن، گوش كردن به موزيك و يا رفتن به رستوران، به سمعك داد. اديولوژيست(شنوايي شناس) تعيين مي كند كه مناسبترين برنامه براي شما كدام است.

تلٍ كويل

تله كويل باعث مي شود هنگامي كه فرد استفاده كننده از سمعك با تلفن صحبت مي كند، سمعكش فيدبك نكند و يا صوت نزند. تله كويل باعث مي شود كه فقط صداهايي كه از تلفن مي آيند تقويت شوند تله كويل در سمعكهايي كه سايز بزرگتري دارند موجود مي باشند.

Direct Audio input

اين تجهيزات اين امكان را فراهم مي آورد كه بتوان سمعك را به وسايل كمك شنيداري ديگر كه در مكانهايي مثل كلاس درس يا سالن كنفرانس و مجمع هاي عمومي ديگر استفاده مي شوند، متصل كرد.به اين ترتيب فرد در چنين محيط هايي امكان بهتر شنيدن را بدست مي آورد.

اغلب اين تجهيزات در سمعك هاي پشت گوشي موجود مي باشد.

منوی موبایل سایت